Hoe omarmen we complexiteit?

Steeds meer bedrijfsleiders worden geconfronteerd met evoluties met een grote impact op hun onderneming, evoluties die leiden tot chaos. Deze almaar toenemende complexiteit stelt hen voor tal van uitdagingen. Maar zouden we die chaos en complexiteit ook kunnen omarmen om onze bedrijfsstrategie te heroriënteren? Tijdens een eerste ‘Talks’-sessie sprak Callebaut Collective met topspecialisten voor een uitgelezen publiek van marketeers en andere vertegenwoordigers uit het zakenleven.

 

In de eerste ‘Talks’-editie werd zowel aan Jan Van Biesen (nethoofd van de openbare radiozender Studio Brussel) en Guy Wollaert (voormalig Senior Vice President and Chief Technical and Innovation Officer bij de Coca-Cola Company) de vraag voorgelegd hoe men ervoor kan zorgen dat je volledige controle houdt over het marketingproces voor de producten of diensten van je onderneming.

 

Eenvoud als toverwoord

Guy Wollaert, die werd geïnterviewd door Karel Demeester (Callebaut Collective), wees op de uiteenlopende en groeiende invloeden die een ondernemer ervaart. De voorbeelden zijn legio, gaande van digitalisering, geopolitieke verschuivingen en de klimaatverandering tot maatschappelijke en socio-economische bewegingen en politieke trends. Volgens hem is het door deze veelheid aan factoren juist belangrijk om uit deze complexiteit eenvoud te extraheren. “Mensen hebben spontaan de neiging om het tegenovergestelde te doen, ze maken de dingen veel complexer door hun bedrijf te emotioneel te benaderen. In de plaats daarvan moet men alles zo eenvoudig mogelijk maken, zoals architecten een eenvoudig maar krachtig idee moeten distilleren uit een veelvoud aan verwachtingen”, vertelde Wollaert.

 

Mentale ruimte

Tot die eenvoud komen, is geen eenvoudig proces. Demeester en Wollaert kwamen tot de conclusie dat marketeers hun aangeboren nieuwsgierigheid maximaal moeten inzetten om de context vanuit diverse standpunten in kaart te brengen en op te volgen. Liefde voor het product volstaat niet. Consumenten hebben niet langer vertrouwen in een product. Marketeers moeten verliefd worden op hun consumenten en mentale ruimte vrijmaken om nieuwe kansen te ontdekken. Als voorbeeld verwijst Demeester naar de strategie van de usage brands. Zij onderscheiden zich van gevestigde merken door te focussen op beleving en customer advocacy. Hoewel ze oplossingen bieden voor dezelfde noden, positioneren ze zichzelf volledig anders.

Ten slotte merkt Wollaert ook op dat hedendaagse marketeers niet enkel mogen focussen op de impact van hun producten en diensten op de winst van de bedrijven waarvoor ze werken, maar ook op de impact ervan op gemeenschappen en de planeet. Bekijk zeker ook onderstaande video met meer info over triple bottom line thinking.

 

Laat je succesrecept meegroeien

Hoe blijf je als merk of bedrijf relevant in deze complexe tijden? Dat was het startpunt voor onze tweede talk, waarin Peter Decuypere (Callebaut Collective) zijn oor te luisteren legde bij Jan Van Biesen, nethoofd van Studio Brussel. Het voorbije decennium bleef het succes van de benefietcampagne ‘Music for Life’ jaar na jaar groeien, en zeker niet omdat telkens hetzelfde succesrecept werd toegepast. Door kritisch te blijven voor zichzelf en in Vlaanderen voortdurend de vinger aan de pols te houden, heeft de actie zichzelf meerdere keren kunnen heruitvinden.

Van Biesen geeft toe dat hiervoor grote inspanningen nodig zijn en dat vernieuwingen tot stevige debatten met de stakeholders kunnen leiden. “Maar zeg nooit dat het te moeilijk is om iets verkocht te krijgen. Integendeel, schaarste en problemen stimuleren de creativiteit. Stop nooit met nadenken, gebruik contextueel onderzoek en volg je intuïtie”, aldus Van Biesen.

Afsluitend kreeg Van Biesen de vraag waar branding voor staat. Volgens hem is dat het uitbouwen van relaties. Alles wat je nodig hebt is vertrouwen tussen de consument en het merk. “En ik wil daar altijd nog iets aan toevoegen: verrassing. Zoals je voor een relatie die wat vastgeroest is iets origineels moet bedenken en moet tonen hoe graag je je geliefde ziet.

Top